Tomi Korpi
vasemmisto logo
14.02.2021

Nuorten vaalikone

Vastasin nuorisoalan yhteiseen vaalikoneeseen, joka kokoaa yhteen nuorille tärkeimmät kysymykset ja teemat. Vastaukset alla.

Olen täysin samaa mieltä vaalikoneen väittämien kanssa.

  1. Lahden tulee mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle vähintään yksi mielekäs ja maksuton harrastus varaten siihen riittävän rahoituksen.
  2. Lahden tulee osallistaa kaikkia kuntalaisia, myös alaikäisiä nuoria, kunnan budjetin valmistelussa.
  3. Lahden tulee tarjota vapaa-ajan tiloja (esim. liikuntasaleja ja koululuokkia) maksuttomasti nuorten, nuorten omien ryhmien ja nuorisoalan toimijoiden käyttöön.
  4. Lahden asioista tulee aktiivisesti viestiä nuoria kiinnostavalla tavalla hyödyntäen sosiaalisen median kanavien vuorovaikutuksellisia ominaisuuksia (esim. Instagram Storyn kyselyominaisuudet).
  5. Nuorisovaltuustolla tulee olla puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa sekä lautakunnissa.
  6. Lahden tulee päätöksillään ja toiminnallaan varmistaa, että jokaisella nuorella on mahdollisuus päästä monimuotoiseen lähiluontoon.
  7. Lahdessa  tulee panostaa vähäpäästöiseen liikkumiseen tukemalla autoilun sijaan joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä.
  8. Lahden julkisissa tarjoiluissa, kuten kouluruokailussa, tulee lisätä laadukkaiden kasvipohjaisten ruokien saatavuutta.
  9. Lahden tulee toteuttaa ilmastotekoja vaikka se johtaisi kustannusten kasvuun.
  10. Lahden tulee osallistua Pride-viikon sateenkaariliputukseen.
  11. Mielenterveyspalveluihin hakeutuneen nuoren on saatava apua viikon sisällä.
  12. Alle 25-vuotiaille on tarjottava laadukkaita seksuaaliterveyspalveluita, kuten maksuton ehkäisy (mm. kondomit, ehkäisypillerit) sekä seksuaali- ja ihmissuhdeneuvontaa.
  13. Lahden on tuettava nuorten työllistymistä ja sitä tukevia palveluita tarvittaessa muiden väestöryhmien edelle.
  14. Toisen asteen koulutukseen (esim. lukio, ammatillinen oppilaitos) tulee olla mahdollista osallistua muuttamatta pois kotoa.
  15. Puolueiden nuorisojärjestöjen tulee päästä kouluihin ja oppilaitoksiin kertomaan poliittisesta päätöksenteosta ja puoluepoliittisesta vaikuttamisesta.
  16. Ensisijainen keino koulukiusaamisen ja kouluväkivallan ehkäisemisessä on panostaminen oppilas- ja opiskelijahuollon palveluihin eli esimerkiksi koulukuraattoreihin ja kouluterveydenhoitajiin.

Artikkeli kirjoitettiin KISS-menetelmällä. Kaikkiin kysymyksiin perusteelliset perustelut Nuorten vaalikoneesta ja pyydettäessä. Aluksi perustelin väittämät artikkeliin ja artikkelista tuli kuuden sivun mittainen ja siksi ei-lukija ystävällinen.

Toivotan kaikille menestystä vaalikoneisiin. Tehdään näistä lahtelaisten vaalit!

Kiitos mielenkiinnosta,

 

Nuorten vaalikone löytyy täältä

.

Takaisin etusivulle