Tomi Korpi
vasemmisto logo
27.02.2021

Pitääkö Lahessa veroprosentin pysyä ennallaan?

Lahtelaisille toimivat peruspalvelut ovat tärkeitä. Olen pitkään vastustanut kunnallisveroprosentin nostoa. Nyt kuitenkin Lahti on vaikeiden kysymysten edessä. Veronkorotus on pystytty välttämään tähän asti.

Sivistystoimialan leikkaukset Lahessa

Tulevaisuudessa suunnitellaan 20 miljoonan euron leikkauksia sivistystoimialan ostopalveluihin seuraavien kolmen vuoden aikana paikkaamaan 45 miljoonan euron aukkoa (lähde). Siinä menee mielestäni raja. Nyt mahdollisesti joudumme korottamaan veroprosenttia ellemme keksi jotain tai muuten vuosina 2022 ja 2023 lahtelaisissa kouluissa ja päiväkodeissa käy “kova puhuri” kuten Tommi Berg kirjoittaa (lähde).

Sote sotkee

Esko Passila tuo esille Uusi Lahti – lehden kirjoituksessaan, että sote-uudistuksen myötä kunnallisveroprosentti laskee ”tämän hetkisen arvion mukaan 13,26” yksikköä (lähde). Tämä muutos sinänsä tekee Lahden veroprosentin korotuksen inhimilliseksi, koska veron suhteellinen osuus on pienempi.

Progressiivista verotusta

Progressiivinen vero (asteittain kasvava vero) on vero, jossa veroprosentti nousee veron perusteena olevan rahasumman kasvaessa (lähde). Kunnallisvero on viisasta ja inhimillistä ns. progressiivista verotusta (lähde), vaikka toisin väitetään. Yksilön veron osuus tulosta nousee ansioiden kasvaessa. Progressio on tullut yhä selvemmäksi nykyisten toteutettujen työtulovähennyksen ja perusvähennyksen laajennusten myötä. Perustelen seuraavassa: Lahdessa kunnallisveroprosentti on 20,75 vuonna 2021 (lähde), kun keskimääräinen kunnallisveroprosentti on 20,02. Kunnallisveroa aletaan maksaa noin 16 120 euron vuosipalkasta (kun ei muita ansiotuloja). 25 000 euron vuosipalkasta kunnallisveroa maksetaan 8,3 prosenttia ja 40 000 euron vuosipalkasta 16,4 prosenttia. Kuulostaako tasaverolta?

Lahti saa parhaan hyödyn

Kunnallisveroprosentin korotus on tehokasta Lahden kaupungin näkökulmasta, koska siitä Lahti saa aina täysimääräisen hyödyn kertyvinä verotuloina eikä Lahden asema heikkene mitenkään valtionosuuksien tasauksessa, olimme sitten tasauslisän saaja tai tasausvähennyksen maksaja (lähde). Lahtea pidetään idyllinä lapsiperheille. Nyt on aika jokaisen lahtelaisen miettiä omaa lompakkoaan ja lasten tulevaisuutta. Aiommeko todella olla pihejä ja säästää heiltä. Vasemmisto vastustaa leikkausta peruspalveluihin.

Kiitos mielenkiinnosta,

Takaisin etusivulle