Tomi Korpi
vasemmisto logo
27.03.2021

Lahtelaiset: “Lahden ei ole lopetettava kaikkea yhteistyötä ja irtisanottava tehtyjä sopimuksia moottoriurheilukeskus KymiRingin kanssa”

KymiRing -moottoriurheilukeskus on alueellisesti ja kansallisesti ainutlaatuinen hanke, johon Suomen valtio on myöntänyt 3,5 miljoonan euron avustuksen. KymiRingin sanotaan piristävän suomalaista moottoriurheilua ja mahdollistavan mittavien kansainvälisten tapahtumien kuten MotoGP -kilpailujen saamisen Suomeen. Lahden kaupungilla ei ole sopimusta KymiRingin kanssa.

Miksi?

Nyt tulevissa kuntavaaleissa vaalikoneilla on merkittävä asema, kun valitaan kuntapäättäjät. Jokainen vaalikone näissä kuntavaaleissa kysyy Lahden ja Kymiring-moottoriurheilukeskuksen yhteistyöstä. Tämä nimenomainen kysymys on otettu Ylen vaalikoneesta. Ylen vaalikone on ilmoitettu avattavan koko kansalle viikolla 19.

Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä on tarkoitus ajaa ensimmäinen ratamoottoripyöräilyn Moto GP -osakilpailu heinäkuussa 2021. Ratayhtiön suurimmat omistajat ovat AKK Sports Oy, Suomen Moottoriliitto, A., Ahlström Kiinteistöt Oy ja Iitin kunta. Toimitusjohtaja Markku Pietilän mukaan Kymiring ratahankkeeseen on laitettu rahaa 22–23 miljoonaa euroa tähän mennessä (lähde).

Lahti Events Oy vastaa

Lahti Events OY on ilmoittanut (lähde), ettei tähän mennessä ole järjestänyt KymiRingillä muita tapahtumia kuin vuoden 2019 MotoGP -testiajot. Lahti Events vastaa MoToGP – osakilpailun oheisohjelmasta ja rataosuuksien ympärille rakentuvasta tapahtuma-alueesta sekä tapahtuman myynnistä ja markkinoinnista. Yhtiö ilmoittaa, ettei KymiRing-yhteistyöstä ole syntynyt juurikaan voittoa tai tappiota. Lahden kaupunki näkee, että Lahti Events yrityksen kautta saavutetaan Sibeliustalon ja messuhallin tehokkaampaa käyttöä ja perusteita rakentaa hotelleja, kun täyttöaste läpi vuoden on todennäköisempää.

Ympäristöpääkaupungin yhteistyö

Ympäristöpääkaupunkina riskisijoitusten tekeminen ei kuulu Lahden kaupungin toimialaan. Kysyin, mitä mieltä sinä olet? Onko Lahden lopetettava kaikki yhteistyö ja irtisanottava tekemänsä sopimukset moottoriurheilukeskus KymiRingin kanssa?

Kyselyn tulokset

Toteutin Facebookkyselyni maaliskuun aikana. Se on tavoittanut 428 lahtelaista henkilöä, joista 69 on sitoutunut siihen. Näistä henkilöistä 11 on vastannut kyselyyn. Tulokset esitetty kuviossa 1.

Kuvio 1. Lahtelaisten mielestä Lahden ei ole syytä lopettaa yhteistyötä ja irtisanoa sopimuksia Kymiringin kanssa.

Kuviosta näemme, että vastanneiden mielestä Lahden ei ole lopetettava kaikkea yhteistyötä ja irtisanottava tehtyjä sopimuksia moottoriurheilukeskus KymiRingin kanssa 63,6 prosentin todennäköisyydellä (95 %:n luottamusväli on 35,17- 92.03 %). Vedonlyöntisuhde vaihtoehdon ”Ei ole” puolesta on 1,75.

Entä sitten ilmasto?

Lahdessa on korkea työttömyys. Lahden työttömyysaste on ollut vuoden 2020 syyskuun lopussa 16,2 % ja alle 25-vuotiaiden 19,8 %. Ilmastonmuutoksen torjuminen nähdään usein uhkana työpaikoille niin kuin Kymiring.

Tulevaisuudessa työ kuitenkin muuttuu. Jotkin työpaikat katoavat ja työn sisällöt muuttuvat, mutta fossiilisista polttoaineista irrottautuminen, ympäristöystävällisen paikallisen tuotannon suosiminen ja resurssien uudelleenkäyttöön perustuva kiertotalous synnyttävät enemmän uutta työtä myös Lahdessa ja muutokseen pyrkii myös moottoriurheilu: esimerkiksi F1-kilpailut ovat ilmoittaneet olevansa hiilineutraaleita vuonna 2030 (lähde).

Kiitos mielenkiinnosta!

Takaisin etusivulle